Светът върви към крах на либералния ред такъв, какъвто го

...
 Светът върви към крах на либералния ред такъв, какъвто го
Коментари Харесай

Насочва ли се светът към крах на либералния ред?

 „ Светът върви към провал на демократичния ред подобен, какъвто го познаваме “. Това мнение изрече политологът Калоян Методиев в предаването “Клуб Investor ” на Bloomberg TV Bulgaria .
„ Очевидно вървим към провал на демократичния ред, какъвто го познаваме. Това значи и нелиберални демокрации. Виждате, че Турция не е остарялата Турция, в Европа се промени дневният ред – мигрантите отключиха доста нови тематики ”.

Между Съединени американски щати и Турция има война, която продължава към този момент трета година. Напоследък ескалира с все по-конкретни ограничения, добави гостът.

“Имаме два типажа, които са сходни – Тръмп и Ердоган. И двамата се отличават с някои общи характерности, като висока степен на конфликтност. Бих ги оприличил на „ слонове в стъкларски магазин “. Единият съумя да се изпокара с всичките си съдружници и съседи почти, Ердоган направи безусловно същото с Холандия, Гърция, Европейски Съюз като цяло, Израел. Отношенията стигнаха до точката да се постановат още наказания, арести на хора ”.

Събеседникът направи паралел сред България и северната ни съседка Румъния, където имаше митинги на жители срещу корупцията в страната им.

“Ние сме заболели общества – България не е по-различна от Румъния, просто е много по-назад сега. Без радикални, шокови ограничения не можем да догоним това, което се случи в Източна Европа като институционални и политически индикатори ”. “Радикални ограничения значи, че би трябвало да се разхлабен цели структури, да се вкарат избрани хора в пандиза. Иначе ще стане доста огромна дупката сред Западна Европа и нас, и даже и с страните от Източна Европа ”.

По думите му митингите в Румъния не са подклаждани от трети страни: „ Как ще изкараш 60 хиляди души на централния площад и ще идват от цяла Европа, в случай че няма обществено неодобрение и нещо не ги е подбудило?! И то приказваме за август. Обикновено майданите се вършат средата на зимата, когато общественото неодобрение има връх ”, разясни още той.
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР